| Subiectul anterior :: Subiectul următor |
| Autor |
Mesaj |
Alin statornic
Data înscrierii: 22/Dec/2006 Mesaje: 74 Locație: Bacau
|
Trimis: Sâm Ian 06, 2007 3:03 pm Titlul subiectului: |
|
|
Nu sint teolog, dar din putinele mele cunostinte teologice, aceasta problema a unei aparente contradictii intre cei care sustin mantuirea prin credinta sau/si prin fapte a ajuns sa fie ridicata astfel:
O data o gasim in Noul Testament, cind este adusa problema de iudeii increstinati, care sustin ca faptele Legii Vechi sint necesare pentru mantuire. Este vorba de asa numitul "Legalism" care il gasim si azi in unele secte (ex. Adventismul de Ziua a Saptea).
In mai multe pasaje din "Scrisori" se arata ca nu faptele sint cele ce mantuie, ci faptele care izvorasc din credinta. Deci nici faptele bune in sine nu mantuiesc insa nici credinta fara nu aduce roade prin fapte (asa cum sublineaza sf. Apostol Iacov).
A doua oara, aceasta problema este ridicata de Luther: mantuirea doar prin credinta, ca un opus fata de practicile bisericii Catolice, in special practica vanzarii de indulgente, sau cum s-ar spune "tarifele pentru pacate" care l-au indignat atit pe Luther.
De la el au mostenit-o si alti sectari din zilele noastre, care interpretind gresit controversa sus enuntata care apare in "Scrisori", incearca sa arate ca pentru mantuire este suficienta...credinta.
Aceste crezuri asa zis crestine, rupandu-se de invatatura bisericii, nu recunosc necesitate Sf. Taine si rolul lor major in procesul mantuirii, al transformarii si transfigurarii individului.
Denuntind succesiunea apostolioca si orice forma de ritual sau Taina si avand in centrul lor o interpretare personala si sectara a Bibliei, dupa slabiciunile si pacatele lor, interpretare pe care ei o atribuie Duhului Sfant, au ramas cu singur reper..credinta.
Insa credinta au si dracii ba mai mult chiar, ei STIU ca exista Dumnezeu si se cutremura dar..nu se mantuiesc.
Noul Testament sublinieaza in multe locuri (asa cum a fost deja aratat) necesitatea faptelor bune in procesul mantuirii. Ele sint atit rod a omului nou insa au si rolul MAJOR de a forma omul nou dupa chipul lui Hristos, atunci cind sint facute in numele Sau si dupa invatatura Sa.
Sa luam aminte. |
|
| Sus |
|
 |
Gabriel statornic
Data înscrierii: 27/Noi/2006 Mesaje: 174 Locație: Bacau
|
Trimis: Mar Ian 09, 2007 2:03 pm Titlul subiectului: |
|
|
| Alin a scris: | | Nu sint teolog, dar din putinele mele cunostinte teologice... | Frumoasă și smerită introducere...
Dar nimeni de aici nu are pretenția să fie teolog. Iar despre "putinele cunostinte teologice" nimeni nu a facut caz... până acum.
Oricum, este bine-venită această fină analiză din punct de vedere istoric a conceptelor protestante: "sola Biblia" ("numai Biblia" - adică nu și Sfânta Tradiție) și "sola gratia" ("numai harul" - adică mântuirea este doar prin har / prin credință, fără a fi necesare și faptele bune). |
|
| Sus |
|
 |
Marian de-al casei
Data înscrierii: 22/Dec/2006 Mesaje: 19
|
Trimis: Lun Feb 19, 2007 8:29 pm Titlul subiectului: |
|
|
Atata vreme cat credinta noastra se limiteaza doar la"a sti despre Dumnezeu" cu nimic nu ne deosebin de demoni, un ilustru predicator protestant spunea"Iisus a facut totul, tu nu mai trebuie sa faci nimic" ori asta ar insemna ca noi suntem atat de pasivi in procesul mantuirii incat chiar o interventie a noastra ar "strica" planul lui Dumnezeu, or lucrurile nu stau chiar asa, din pacate am auzit si la o adunare o astfel de afirmatie, or cand vezi un frate care sa bate cu pumnul in piept strigand ca Iisus a facut totul pt noi si ca trebuie sa-l acceptam ca Domn si Mantuitor personal, te gandesti, ai nimerit intr-o adunare de frati ortodocsi? sau mai degraba intr-un conglomerat de dogme?
Parerea mea e ca inainte sa vorbeasca, fiecare frate trebuie sa-si cantareasca vorbele, numai ca dupa cum bine stiti si voi, din pacate unii vorbesc doar de dragul cuvintelor... Domnul sa ne ajute sa tratam lucrurile cu chibzuiala!
Post binecuvantat tuturor, Slavit sa fie Domnul! _________________ Eu sunt cu voi in toate zilele pana la sfarsitul veacurilor (Matei28;20) |
|
| Sus |
|
 |
|
|
Nu puteți crea un subiect nou în acest forum Nu puteți răspunde în subiectele acestui forum Nu puteți modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteți șterge mesajele proprii din acest forum Nu puteți vota în chestionarele din acest forum
|
|