| Subiectul anterior :: Subiectul următor |
| Autor |
Mesaj |
Matei Vasile statornic
Data înscrierii: 24/Noi/2006 Mesaje: 73 Locație: Sibiu
|
Trimis: Dum Dec 24, 2006 9:08 pm Titlul subiectului: Părintele Iosif Trifa |
|
|
Câteva date mai de seamă din viața Părintelui Iosif Trifa – întemeietorul Oastei Domnului
Anul: 1888, luna martie, ziua 3 – se naște în satul Certege, jud. Turda, din părinții Dimitrie și Ana, fiul Iosif, al patrulea dintre cei șase fii ai lor;
1895, la 7 ani – începe școala de patru clase din satul natal;
1900 – începe gimnaziul la Beiuș;
1907 – începe cursurile la Institutul Teologic-Pedagogic din Sibiu;
1910 – este numit învățător în comuna Vidra de Sus, azi, Avram Iancu;
1911 – se căsătorește cu Iuliana, din neamul lui Avram Iancu, nepoată de frate a acestuia. Este hirotonit preot în Vidra;
1912 – are primul copil, o fetiță, Olimpia, care moare în anul următor;
1914 – are al doilea copil, un băiat, Gheorghe-Titus, care, la fel, moare în anul următor. Începe Primul Război Mondial. Ardealul se găsește sub stăpânirea Austro-Ungară;
1916 – are al treilea copil, un băiat căruia îi pune, la fel, numele Gheorghe-Titus, în amintirea primului băiat mort anul trecut, singurul fiu rămas în viață;
1918 – are al patrulea copil, fetița Augustina. Se sfârșește marele război. Izbucnește epidemia de gripă spaniolă care seceră multe vieți. I se îmbolnăvesc grav soția, Iuliana, și fetița, Augustina. După o scurtă zăcere, mor amândouă, întâi mama, apoi și fiica. Rămâne numai cu fiul Tit, în vârstă de abia trei ani;
1919 – scrie intens și colaborează, la o mulțime de reviste și ziare, cu tot felul de scrieri pline de credință și de dragoste pentru Iisus Hristos, Domnul și Mântuitorul nostru;
1920 – continuă să scrie și să publice intens. Îi apare prima carte de tâlcuiri și îndemnuri sfinte, "Spre Canaan" – tipărită la Arad;
1921 – este chemat la Cluj și la Sibiu. Alege Sibiul și intră ca duhovnic la Academia Teologică;
1922 – apare "Lumina satelor", avându-l ca redactor pe preotul Iosif Trifa;
1923 – apare mișcarea duhovnicească "Oastea Domnului";
1925 – pleacă în pelerinaj la Ierusalim, cu încă 160 de alți pelerini;
1927 – se îmbolnăvește grav, ca urmare a muncii istovitoare de scriitor și gazetar. Are prima operație grea;
1930 – este din nou internat pentru un an la Geoagiu;
1933 – este trimis de medici la Davos, în Elveția, de unde se întoarce în stare gravă. I se face a doua operație la Geoagiu. În același an, i se face la Sibiu a treia operație. Apoi, curând, a patra;
1935 – i se reface puțin sănătatea;
1936 – este internat din nou în stare gravă la Brașov, unde i se face a cincea operație. Tot în același an, i se face la Sibiu a șasea operație;
1937 – din nou în spitalul de la Sibiu. A șaptea operație;
1938 – ianuarie – este nevoie de a opta operație, dar inima nu o mai poate suporta;
– Februarie, 12, trece la Domnul, în primele ore ale dimineții, în Sibiu, pe Aleea Filozofilor, nr. 18. _________________ Veți cunoaște adevărul și Adevărul vă va face slobozi. |
|
| Sus |
|
 |
Matei Vasilică statornic

Data înscrierii: 23/Noi/2006 Mesaje: 2247
|
Trimis: Dum Feb 11, 2007 11:19 pm Titlul subiectului: |
|
|
În memoria părintelui Iosif Trifa,redau aici un fragment din Volumul II intitulat "ISTORIA UNEI JERTFE"și scris de fratele Traian Dorz.
Acest fragment povestește ultimele clipe de viață ale părintelui.
Joi, 10 februarie.
Se vede bine că sfârșitul este foarte aproape.
Durerile sunt neobișnuit de grele.
Doctorul Manta, care este adus la patul părintelui, spune că ar fi nevoie de o nouă operație.
Dar, clătinând din cap, spune:
- E imposibil ! Nu mai rezistă ! Dați-i calmante din timp în timp.
E tot ce se mai poate face.
Nu știu cât timp va mai rezista. Depinde de inimă...
Vineri, 11 februarie.
Azi-noapte aproape n-am dormit deloc, deși eram atât de obosiți.
Din camera unde dormeam doar eu cu fratele Marini, auzeam adeseori gemetele reținute ale părintelui suferind.
Și, de fiecare dată, ne străpungeau inima de durere.
De câteva ori Titus venise să-l întrebe dacă nu are cumva nevoie de ceva. I-a dat câte un calmant.
Dimineața a sosit mai liniștită...
Dragul nostru bolnav a adormit puțin, iar noi ieșind în vârful degetelor, l-am lăsat să odihnească.
Din timp în timp suiam încet până la ușă, unde ascultam răsuflarea sa liniștită de după paravanul care era în fața patului său.
Pe la amiază a luat ceva din mâncarea pe care i-a adus-o sora Lița, apoi s-a liniștit din nou.
În acest timp, noi-Titus, Marini și cu mine - ne-am sfătuit să nu-l mai lăsăm nici o clipă singur.
-Vom face toți trei cu schimbul lângă el, începând de acum și până dimineață-zise Titus.
Care să facem primul? - Fac eu primul! - răspunsei eu.
Pe urmă mă scoli pe mine - zise Titus.
Iar frăția ta mă scoli pe mine - zise și fratele Marini.
-Bine!
De cum se apropie spre seară,mă așezai pe pat lângă părintele,la măsuța pe care scriam când el îmi dicta minunatele sale scrieri.
Luai Biblia lui să citesc...Începu să se întunece.
Era februarie,dar afară nu ninsese încă deloc.
Era un aer moale.
Părintele deschise ochii,mă privi și îmi zise:
- Ce faci?
- Cum vă mai simțiți, părinte? - întrebai eu.
Văzându-mă foarte îngrijorat, îmi zise:
- Acum mă simt ceva mai bine.
După somn inima îmi este ceva mai întărită.
De fapt, în mine toate mădularele mi-au fost slăbănoage; singură inima mi-a fost tare.
Inima le-a dus pe toate.
Acum și inima mi-a slăbit.
De-abia mai poate.
I-a ajuns și ei! Slăvit să fie Domnul pentru toate!...
Mi-am tras scaunul mai aproape, zicând:
- Părinte, eu aș dori să-mi vorbiți mereu, dar n-aș vrea să vă prea obosiți. Aud bine, chiar dacă ați vorbi cât de încet.
- De acum, mi-a mai rămas doar puține să mai vorbesc.
Tot ce aveam să spun lumii, am spus.
Mulțumesc din toată inima Domnului, Care mi-a ajutat până aici.
Pentru cine va vrea să asculte adevărul, ajunge...
Se opri un timp, apoi zise, clătinând din cap:
- Dar mi se pare că de-acum încolo vremea adevărului s-a cam dus...
- De ce spuneți asta, părinte?
- Dă-mi puțin paharul cu ceai!... îmi este uscată gura!
Să fii cu luare aminte la ceea ce îți spun.
Iar stătu și odihni un timp. Apoi începu rar:
- Pentru că, o dată venită lumina în lume, oamenii au iubit mai mult întunericul decât lumina, pentru că faptele lor erau rele...
Glasul îi era profund profetic.
- Dumnezeu a trimis Bisericii noastre și poporului nostru Lucrarea unică și vădit cerească a Oastei...
Poporul a îmbrățișat-o cu drag, dar mai-marii au respins-o de la început.
Dacă vor continua s-o respingă, s-ar putea ca Dumnezeu să le-o ia...
Iar drept pedeapsă să îngăduie să vină peste ei lucrări de rătăcire, de dezbinări și de pierzare...
Fiindcă n-au primit dragostea adevărului, Dumnezeu le poate trimite lucrări rătăcitoare.
Ca să creadă minciuna toți cei care n-au crezut adevărul.
Și astfel să fie osândiți, cum spune Sfântul Pavel la Tesaloniceni...
Mă gândesc chiar și la frații noștri ostași, ce mare răspundere au.
Când vedem pe ce căi întortocheate și grele trebuie să-și caute alții mântuirea sufletului lor, noi nu știm să mulțumim lui Dumnezeu că nouă El ne-a descoperit calea mântuirii atât de dreaptă și de dulce...
Dar dacă vreodată frații se vor dovedi nevrednici de acest dar mare, căutând spre alte căi, atunci Domnul se poate, drept pedeapsă, să le-o ia și pe aceasta.
Și să-i lase apoi să bâjbâie dezbinați după lucrări străine și pe căi rătăcitoare...
Mă cutremur când mă gândesc ce viitor poate să aștepte Biserica noastră și poporul nostru în urma acestei respingeri.
Parcă ne găsim în vremea când Ierusalimul nu înțelesese vremea cercetării sale și când Mântuitorul îi profețea nimicirea apropiată și de neânlăturat.
...Ierusalimul Oastei,Sibiul,face același lucru astăzi,pe care l-a făcut,la vremea sa,vechiul Ierusalim omorâtorul de prooroci și ucigătorul cu pietre al trimișilor lui Dumnezeu...
Tăcu.
În cameră se lăsase întunericul de mult.
Stăteam așa.
Aprinde lumina, îmi zise încet după un timp.
Și mai dă-mi puțin ceai.
Aprinsei lumina slabă de pe noptieră. Și mă uitai la el.
Mă privea cu niște ochi plini de ceva care era adânc și duioșie, și milă.
-Dragă Dorz, șopti el rar și mișcat, după mine va veni rândul vostru!
Mie în curând nu-mi vor mai putea face nimic, dar pe voi vă vor urmări și vă vor prigoni fără cruțare din cetate în cetate, ca să se împlinească tot ce este scris...
Dar voi să nu vă temeți.
Nici să vă lepădați de Domnul și de Lucrarea Lui, care de la început a fost rânduită la suferințe și la necazuri, precum a fost și Domnul nostru în lumea aceasta.
Să știți că Domnul, Care a fost cu mine, va fi și cu voi.
Acela care ne-a dat nouă până acum atâtea bucurii și biruințe în necazuri vă va da și vouă, mai departe, biruință.
Căci El este Același și El veșnic este Biruitor.
Aduceți-vă aminte de tot ce v-am spus și v-am scris: cu ochii țintă la Căpetenia și Desăvârșirea credinței noastre, la Iisus Biruitorul.
Cu El fiți siguri că Lucrarea Oastei Lui va birui.
Chiar dacă noi va trebui să cădem rând pe rând...
Să muriți crezând în biruința lui Hristos, așa cum sunt gata și cum am fost gata și eu totdeauna să mor crezând în El!...
Întinse mâna spre mine.
I-o luai și mi-o apăsai pe buze plângând, apoi o dusei sub pătură.
Văzui lacrimi și în ochii lui.
- Să păstrați toate întocmai cum vi le-am spus.
Eu n-am spus nimic de la mine, ci în toate am ascultat numai de glasul și de Duhul Domnului...
M-am străduit să vă dau nu numai cuvântul lui Dumnezeu, ci și o pildă cum să-l urmați.
Să călcați după Domnul pe urmele mele.
Ca, pe urmă, să ne întâlnim mai fericiți, la sfârșitul luptei noastre, lângă Domnul, în Canaanul Său Ceresc...
-Oricât ați avea de suferit, să nu-L trădați pe Dulcele nostru Mântuitor, Iisus Biruitorul.
Să nu trădați Cauza Evangheliei și a Bisericii vii, să nu trădați voluntariatul Oastei, nici pe părintele vostru în Hristos.
Va veni vremea când Dumnezeu și Adevărul ne vor face dreptate și nouă...
Să aveți neîncetat ochii țintă la Căpetenia și Desăvârșirea credinței noastre, la Iisus cel Răstignit...
Tăcu din nou...
Mă miram de unde are atâta putere din cât de slăbit era.
Vedeam cât de mult se opintește ca să vorbească.
Îmi era teamă de efortul pe care îl făcea, dar presimțeam că sunt ultimele sale cuvinte și n-aș fi vrut nici să se oprească.
Îl ascultam cutremurat.
Totul mă înfiora adânc.
-Ce mulți erau cândva - și câți s-au dus sus, până la El?
Unde sunt acum cei mari și lăudați care se lăudau că vor fi statornici lângă mine până la moarte?...
Acum au trecut și ei în tabăra celor ce aruncă în noi cu pietrele ucigașe...
Cu mine vor sfârși curând.
Dacă și pe acei care rămâneți vă vor omorî, s-ar putea să nu le mai fie trimiși alții...
Să le fie date,drept pedeapsă,numai lucrări pierzătoare și lucrători pierzători...
Tăcu iarăși,suspinând.
După un timp ,urmă:
- Dar Dumnezeu este nespus de bun, nemărginit de bun...
El iubește mereu și nădăjduiește mereu...
Chiar și pentru cei mai împietriți...
O, cât de nemărginit de bun e Dumnezeu...
Apoi tăcu îndelung, cu ochii închiși.
Se vedea că își sfârșise toată putere
- Nu mai vreți puțin ceai, părinte? - zisei eu.
Dar e prea rece. Mă uitai spre reșoul care ardea...
Să-l încălzesc puțin!
-Nu!
- Nu încercați să adormiți puțin? Ați obosit vorbind.
Scoase din nou mâna.
Făcu un semn obosit care părea a spune: de-acum am să odihnesc...
Și o întinse spre mine.
O luai din nou între mâinile mele.
Ce albă și ce uscată era!
Numai pielea străvezie și osciorul subțirel și topit.
Nu-mi mai puteam stăpâni plânsul: o, mânuța asta sfântă și chinuită, care s-a topit luminând.
Care a scris atâtea litere de foc și de aur care vor rămâne veșnic.
Care a suferit atât de mult pentru mine și pentru mulți;
care mi-a făcut atât de mult bine, mie și altora...
O, inima asta care bate tot mai încet...
Șiroaie de lacrimi începură să-mi curgă pe obraji, prelingându-se și picurând pe marginea patului alb, pe jos, pe mânuța străvezie și uscată, care mi se păru dintr-o dată nefiresc de rece.
Îmi apăsai din nou, încet și moale, buzele peste ea și apoi o dusei ușor sub pătura caldă.
...Era târziu... Și era peste tot o tăcere desăvârșită.
Respira încet și rar. Mi se părea că vrea să doarmă.
Dinspre ușa lui Titus auzii un zgomot ușor.
Cred că nici el nu doarme, mi-am zis. Cred că nici Marini nu doarme.
Mă uitai la fața care era mai albă și mai uscată ca niciodată.
De o săptămână s-a topit ca dintr-o dată.
Ciudat că până azi dimineață se zvârcolea de dureri,iar acum iată ce liniștit odihnește de parcă n-ar avea nici un țepuș în corpul său.
Mă uitai din nou...
Din cele două adâncimi încercănate, cei doi ochi, altă dată atât de vioi și de bucuroși, priveau acum cu o umbră nepământească spre fereastră.
- Fereastra, zise el destul de tare.
Dragă Dorz, deschide toată fereastra să vină aer proaspăt.
În clipa aceea îmi trecu fulgerător prin minte ceea ce scrisese el undeva despre soția sa, că, în ultimele cuvinte din clipa morții ei, a cerut să-i desechidă fereastra, să-i vină mult aer proaspăt.
Nu știu de ce făcui dintr-o dată o legătură limpede între clipa asta și aceea de atunci...
Între destinele unora dintre cei uniți de Dumnezeu, în ultimele lor clipe, sunt atât de tainice potriviri.
Deschisei toate aripile ferestrei.
Afară era nor,dar nu prea întuneric.
Adia un vântișor cam răcoros.
După ce se aerisi puțin,strânsei încet aripile ferestrei la loc,spre a nu se face frig.
Iarăși crezui că a ațipit.
Dar iarăși deschise ochii:
-Acum, te rog, lasă-mă singur! - îmi șopti stins.
Vreau să rămân singur! Și închise ochii.
Eu stăteam încă în picioare între pat și fereastră.
Cum să-l las singur așa? .
Și cum să nu-l las, dacă mi-a cerut asta?
Stăteam nehotărât și mă uitam la el.
Crezui din nou că a adormit.
- Du-te și te odihnește și tu. E târziu.
Glasul îi era stins, dar plin de o milă stăruitoare.
-Poate mai aveți nevoie de ceva, părinte, stăruii eu încet. Nu mi-e somn! -Nu mai am nevoie de nimic!...
-Nu vi-e frig? - încercai eu, ca să am motiv să-i pipăi mâinile.
-Acum nu mi-e nimic, șopti.
Mâinile lui mi se părură și mai reci.
Le acoperii bine cu pătura, în timp ce ochii lui mă priveau ca de foarte departe... Șopti ca o liniștire:
- Slăvit să fie Domnul!
Nu vrui să-l mai fac să obosească stăruind. Șoptii îndurerat și eu:
- Slăvit să fie Domnul!
Și trecui dincolo, în camera noastră, unde era fratele Marini.
Îl găsii treaz și întrebându-mă din ochi:
- Ce este?
- Vrea neapărat să rămână singur, îi zisei încet la ureche (la ureche, fiindcă fratele Marini nu prea auzea bine)...
Dar e foarte-foarte slăbit. Mâinile îi sunt foarte reci. Ce să facem oare?
- Să-l sculăm și pe Tit, zise el.
- Mă duc să-l scol, să vedem ce să facem, zic eu. Poate trebuie să mergem după un medic.
Trecui ușor, din nou, în camera părintelui și, pe lângă paravanul de pânză din fața patului său, ieșii la Titus.
Nu dormea nici el. Mă întâmpină ridicat în capul oaselor.
-Mâinile i-s reci,îi șoptii și lui îndurerat. M-a trimis să mă culc, ca să rămână singur. Ce-i de făcut? N-ar trebui oare să mergem după un medic?
-Am auzit totul,zise el,mai ales acum când ți-a spus să deschizi fereastra și să-l lași singur...
Stăruirăm puțin și ascultarăm spre ușă. Eu lăsasem ușa întredeschisă. Nu se auzea nimic.
-Vino să mergem încet la paravan, ca să ascultăm!
Pășirăm ușor, ascultând spre paravanul subțire de lângă pat.
Nu se auzea nici o respirație!
Trecurăm pe după paravan,unul de-o parte, celălalt de alta a patului. Titus îi puse mâna pe frunte, apoi o duse pe inimă.
-E cald,zise el,la frunte.Iar apoi la inimă,înspăimântat:
-Nu mai bate!
Strigarăm pe fratele Marini... îi strigarăm lui:
- Părinte! Părinte!
Îi mișcarăm capul și mâinile. Nimic!
îi aprinserăm o lumânare la căpătâi și căzurăm toți trei în genunchi lângă patul părintelui nostru, în cea mai sfâșietoare și îndurerată rugăciune dintre toate rugăciunile vieții mele.
Mă simții ca și cum un puternic perete apărător s-ar fi prăbușit și aș fi rămas descoperit în bătaia celor mai grele și mai ucigașe primejdii.
Era ora unu și jumătate în noaptea spre dimineața zilei de sâmbătă, 12 februarie 1938.
Afară începu să ningă cu fulgi mari și moi, ca un văl de înmormântare sau ca o mângâiere...
Ce măreț și ce liniștit intrase în veșnicie acest uriaș al lui Dumnezeu, solemn și calm ca o corabie care a luptat o noapte îndelungată cu înspăimântătoarele primejdii ale unei vrăjmașe furtuni, iar acum, în lumina unui strălucitor răsărit, intră zdrențuită, dar biruitoare, în portul liniștit, mântuitor.
Din pricină că îi eram încă atât de aproape, nu-i puteam vedea adevărata lui măreție...
De ce oare a vrut el să rămână singur chiar în ultima lui clipă? Nu știu.
Poate, pentru ca frumusețea fericitei sale întâlniri cu Dulcele său Mântuitor să-i fie deplin slobodă; prezența mea ar fi stingherit această intimitate sfântă...
Poate pentru că mila și iubirea noastră îi deveniseră prea grele...
Poate pentru că trebuia să plece, iar prezența noastră îl prea reținea...
Nu știu!
Dar sunt încredințat că, în clipa aceea, după sufletul lui a venit însuși Dulcele Iisus.
Și că, dacă n-aș fi plecat atunci de lângă el, ochii mei L-ar fi văzut aievea.
...N-am fost vrednic să-L văd! _________________ Slăvit să fie Domnul! |
|
| Sus |
|
 |
avaelias de-al casei
Data înscrierii: 07/Feb/2009 Mesaje: 12 Locație: Ro
|
Trimis: Joi Feb 12, 2009 10:03 am Titlul subiectului: |
|
|
.......................................................................................................
Glasul îi era profund profetic.
- Dumnezeu a trimis Bisericii noastre și poporului nostru Lucrarea unică și vădit cerească a Oastei...
Poporul a îmbrățișat-o cu drag, dar mai-marii au respins-o de la început.
Dacă vor continua s-o respingă, s-ar putea ca Dumnezeu să le-o ia...
Iar drept pedeapsă să îngăduie să vină peste ei lucrări de rătăcire, de dezbinări și de pierzare...
Fiindcă n-au primit dragostea adevărului, Dumnezeu le poate trimite lucrări rătăcitoare.
Ca să creadă minciuna toți cei care n-au crezut adevărul.
Și astfel să fie osândiți, cum spune Sfântul Pavel la Tesaloniceni...
Mă gândesc chiar și la frații noștri ostași, ce mare răspundere au.
Când vedem pe ce căi întortocheate și grele trebuie să-și caute alții mântuirea sufletului lor, noi nu știm să mulțumim lui Dumnezeu că nouă El ne-a descoperit calea mântuirii atât de dreaptă și de dulce...
Dar dacă vreodată frații se vor dovedi nevrednici de acest dar mare, căutând spre alte căi, atunci Domnul se poate, drept pedeapsă, să le-o ia și pe aceasta.
Și să-i lase apoi să bâjbâie dezbinați după lucrări străine și pe căi rătăcitoare...
Mă cutremur când mă gândesc ce viitor poate să aștepte Biserica noastră și poporul nostru în urma acestei respingeri.
Parcă ne găsim în vremea când Ierusalimul nu înțelesese vremea cercetării sale și când Mântuitorul îi profețea nimicirea apropiată și de neânlăturat.
...Ierusalimul Oastei,Sibiul,face același lucru astăzi,pe care l-a făcut,la vremea sa,vechiul Ierusalim omorâtorul de prooroci și ucigătorul cu pietre al trimișilor lui Dumnezeu...
.......................................................................................................
-Dragă Dorz, șopti el rar și mișcat, după mine va veni rândul vostru!
Mie în curând nu-mi vor mai putea face nimic, dar pe voi vă vor urmări și vă vor prigoni fără cruțare din cetate în cetate, ca să se împlinească tot ce este scris...
Dar voi să nu vă temeți.
Cuvintele profetice,rostite sub insuflarea Duhului,pe patul de moarte sunt pentru toti Ostasii Testament, Far si Imbarbatare,astazi in vremurile apocaliptice pe care le traim.
Dumnezeul nostru ! Te rugam revarsa peste noi Harul si Duhul inaintasilor si parintilor nostri, dandu-ne intelepciune si putere sa calcam pe urmele lor.
Să călcați după Domnul pe urmele mele.
Ca, pe urmă, să ne întâlnim mai fericiți, la sfârșitul luptei noastre, lângă Domnul, în Canaanul Său Ceresc...
-Oricât ați avea de suferit, să nu-L trădați pe Dulcele nostru Mântuitor, Iisus Biruitorul.
Să nu trădați Cauza Evangheliei și a Bisericii vii, să nu trădați voluntariatul Oastei, nici pe părintele vostru în Hristos.
Va veni vremea când Dumnezeu și Adevărul ne vor face dreptate și nouă...
Să aveți neîncetat ochii țintă la Căpetenia și Desăvârșirea credinței noastre, la Iisus cel Răstignit...
D O A M N E A J U T A - N E !
S L A V I T S A F I E D O M N U L ! |
|
| Sus |
|
 |
|
|
Nu puteți crea un subiect nou în acest forum Nu puteți răspunde în subiectele acestui forum Nu puteți modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteți șterge mesajele proprii din acest forum Nu puteți vota în chestionarele din acest forum
|
|